Piața jocurilor de noroc din România pare chiar mai puțin atractivă decât de obicei, după ce guvernul a impus o nouă taxă de 2% asupra cifrei de afaceri a jocurilor de noroc.
Cu puțin înainte de Crăciun, guvernul român a emis o ordonanță de urgență prin care solicita majorări mari de impozite pe o serie de sectoare, inclusiv o „taxă de lăcomie” asupra activelor bancare și o taxă de 3% pe cifra de afaceri a operatorilor bancari. Modificările au intrat oficial în vigoare la 1 ianuarie.
Ordonanța a inclus, de asemenea, planuri de impunere a unor noi taxe asupra cifrei de afaceri a jocurilor de noroc, pe care guvernul a numit-o eufemistic „o taxă de jocuri de noroc”. Operatorii online au trebuit să plătească un impozit pe cifra de afaceri de 5%, în timp ce operatorii terestre au scăpat cu o rată de 3%. Acestea urmau să fie impuse în plus față de impozitul existent de 16% pe care toți operatorii îl plătesc din venitul lor brut din jocuri.
Guvernul a emis o ordonanță revizuită pe 29 decembrie, care a atenuat oarecum această lovitură prin reducerea impozitului pe cifra de afaceri a jocurilor de noroc la 2%. Comercianții vor avea până la 25 februarie pentru a efectua prima plată lunară.
Nu este prima dată când guvernul român stoarce sectorul jocurilor de noroc pentru a-și finanța nevoile bugetare. În 2015, când România și-a „liberalizat” piața de jocuri de noroc online, guvernul a emis o cerință de ultim moment pentru ca toți potențialii licențiați să ramburseze taxe egale cu 20% din totalul veniturilor generate de clienți.
Noua taxă va face profituri evazive pentru cei 22 de operatori care dețin în prezent licențe online eliberate de organismul de reglementare Oficiul Național Pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Acești licențiați includ o filială locală a 888 Holdings din Marea Britanie, care recent s-a simțit obligată să emită o declarație că nu intenționează să părăsească piața românească.
A doua zi după Crăciun, site-ul românesc PokerNews l-a citat pe Sorin Constantinescu, președintele Asociației Organizatorilor de Cazinouri din România și CEO al Pokerfest România, spunând că 888 au abandonat planurile pentru un turneu de poker live în București programat pentru luna martie.
Constantinescu a mai raportat că 888 „a decis să oprească toate activitățile de marketing din România” din cauza „noilor reglementări fiscale”. Constantinescu a spus că este „un semnal clar că [888] se pregătesc să se retragă de pe piața românească”.
Cu toate acestea, raportul a fost urmărit rapid de un purtător de cuvânt 888 care i-a spus afiliatului român Pariurix că compania nu pleacă nicăieri. “Piața românească are o valoare bună pentru compania noastră și îi asigurăm pe jucătorii români că operăm în continuare în România, oferind jucătorilor noștri și noilor veniți o platformă de poker de calitate.”
Rămâne de văzut cum vor reacționa alți practicanți la schimbări, inclusiv dacă vor emite o provocare constituțională la noile reguli, având în vedere lipsa de explicații a guvernului cu privire la ce fel de „urgență” a declanșat această ordonanță.