Viitorul Bitcoin: Va fi noua monedă globală?

De la începutul pandemiei, aproape totul, inclusiv economia, s-a clătinat, cu excepția probabil a Bitcoin-ului, care s-a bucurat de un raliu dramatic.

Activul digital a reușit să atingă noi recorduri la începutul acestei luni. Și cu creșteri și câștiguri uimitoare, vechea dezbatere privind dacă Bitcoin va deveni o monedă globală și va pune capăt domniei dolarului pare să fi izbucnit din nou.

Cu toate acestea, dolarul SUA este mai puternic ca niciodată. În ciuda discuțiilor despre șovăielile supremației americane, dolarul a condus cu succes ca mijloc de comerț internațional, continuând să fie ancora împotriva căreia alte națiuni își apreciază monedele.

Adevărul?

Este puțin probabil ca Bitcoin să înlocuiască dolarul ca monedă dominantă a lumii sau cel puțin nu în curând. Bitcoin are, de asemenea, multe calități similare cu banii; cu el puteți efectua plăți pentru a cumpăra obiecte de zi cu zi. Tot ce aveți nevoie este un vânzător gata să accepte plăți Bitcoin. Și din cauza tuturor buzz-urilor din jurul bicornului, mulți vânzători sunt dispuși să facă acest lucru.

Bitcoin, cu toate acestea, are ceva pe care alte mărfuri nu îl au, care ar fi putut fi de fapt o forță motrice în spatele popularității sale în creștere; Bitcoin permite deținătorilor săi să finalizeze tranzacțiile în mod anonim.

Pe de altă parte, unul dintre motivele pentru care bitcoin preia controlul asupra dolarului pare cel mai bine speculația că numărul maxim de Bitcoin care poate exista este fix, limitat la 21 de milioane. Dar se știe că oferta de bani trebuie să se extindă pentru a satisface nevoile unei economii în creștere. Deoarece nu pot exista decât 21 de milioane de bitcoin, șansele sale ca monedă de top sunt foarte mici.

Un alt motiv crucial, în spatele faptului că Bitcoin nu este o alternativă viabilă la banii fiduciari, este natura sa extrem de volatilă și instabilă. Desigur, și valoarea dolarului fluctuează. Valoarea sa în termeni de valută străină se schimbă frecvent la schimburile valutare, iar inflația și-a erodat semnificativ valoarea în termeni de bunuri și servicii reale.

Cu toate acestea, făcând paralele cu Bitcoin, dolarul este un model de stabilitate. Inflația, în medie, oscilează în jurul valorii de 2% pe an, iar modificările față de alte valute atrag atenția doar dacă acestea se ridică la peste 5%. Un investitor care deține active în dolari va avea o idee destul de clară despre valoarea viitoare a deținerilor pe parcursul unui an sau mai mult. Pur și simplu, dolarul rămâne un stoc stabil și superior de valoare.

Trecând accentul pe Bitcoin, a crescut în 2017 cu o creștere de aproximativ 350% în termeni de dolari. Din păcate, toate aceste câștiguri au revenit în câteva luni.

Având în vedere doar luna ianuarie a acestui an până în prezent, Bitcoin a reușit să înregistreze un preț record de tranzacționare de 40.000 de dolari. Dar doar o jumătate de oră mai târziu, a scăzut la 36.000 de dolari.

Astfel de schimbări sălbatice demonstrează că Bitcoin nu este cu siguranță un stoc stabil de valoare. Cu toate acestea, aceste fluctuații de preț sunt, de asemenea, ceea ce face Bitcoin atât de incredibil de atractiv pentru speculatori. Mai ales cu disponibilitatea tot mai mare a programelor de tranzacționare care permit utilizatorilor să profite de aceste creșteri ale cripto monedelor.

Prin urmare, dacă investiți cu Bitcoin Champion, unul dintre aceste programe de tranzacționare, nici nu trebuie să fiți un comerciant activ pentru a profita de creșterile de preț rezultate din volatilitatea pieței.

Mulți comercianți și investitori pot câștiga o sumă imensă de dolari investind în Bitcoin. Dar fluctuațiile de preț, cel puțin pentru oamenii obișnuiți, nu fac prea multe pentru oamenii obișnuiți.

Nu oferă oamenilor nicio modalitate de a-și planifica viitorul, așa cum o face o monedă acceptabilă din cauza cantității excesive de incertitudine implicată. Dimpotrivă, dacă dolarul este mai puțin stabil în ceea ce privește bunurile și serviciile reale sau nu este la fel de ridicat, are încă o experiență mai bună și, în cele din urmă, este un stoc de valoare mai bun decât Bitcoin, oferindu-i un avantaj ca monedă.

Nu există nicio îndoială că mulți fanatici ai Bitcoin vor sublinia acest lucru, spunând că fluctuațiile uriașe ale prețului dolarului Bitcoin vorbesc mai degrabă de instabilitate a dolarului decât de Bitcoin. Și acesta ar fi putut fi, de asemenea, un argument convingător dacă Bitcoin și dolarul ar fi singurele două măsuri de pe pământ. Dar, prin contracararea mișcărilor lor împotriva, să zicem, venitul pe cap de locuitor, este la fel de evident că mișcările valorii Bitcoin fluctuează mult mai mult.

Poate că într-o bună zi Bitcoin va reuși să fie acceptat pe scară largă și va putea dobândi o valoare stabilă în termeni reali. Poate că atunci ar putea fi suficient de puternic pentru a provoca dolarul și a se stabili ca un standard independent internațional . Dar, deocamdată, Bitcoin rămâne o marfă volatilă și înlocuirea sa ca monedă globală pare a fi un vis îndepărtat.

Leave a Reply